Nord-Kypros - spennende natur og kultur

Nord-Kypros - spennende natur og kultur

Nord-Kypros en selverklært øyrepublikk, kun anerkjent av Tyrkia.
Nord-Kypros utgjør en et område nord på øya Kypros og omfatter litt mer enn en tredjedel av øya. Området ligger innerst i Middelhavet sør for Tyrkia, øst for Hellas og vest for Syria. Øya Kypros er den tredje største i Middelhavet. Nord -Kypros er virkelig det søvnige middelhavs-området slik det var for 40 år siden. Her finner du kilometervis av gylne strender, tallrike slott, kirker og klostre som fremdeles er uoppdaget av masseturismen. Utforsk den rike kulturen. Øyas historie kan spores tilbake over 10 000 år. Kypriotisk kjøkken er en unik og eksotisk blanding av all kultur og mat fra de mange land som omringer denne fascinerende øya. Innbyggere på Nord Kypros er berømt for sin sjenerøse gjestfrihet.
Kyrinea-fjellene strekker seg øst-vest i nord. I sørøst ligger Mesaori-sletta. Sommeren er tørr og varm. Vinteren er kjølig og regnfull og det kan fall snø i Kyrinia-fjellene. På den smale kyststripa i nord er det eviggrønn vegetasjon med bl.annet oliven og sitrustrær. Det er mange blomsterarter på Mesaori-sletta og i nord-vest legger to arter havskilpadder egg på strendene.
I Kyrineafjellene er mulighetene for vandreturer mange som du bør gå i perioder hvor det ikke er så altfor varmt. Om våren er det fantastisk blomstring mens det utover sommeren blir veldig tørt.
Den nordlige delen av Kypros blir ikke besøkt av så mange turister som den sørlige, men det finnes likevel mye å se.
Naturen er utrolig vakker, ikke minst den ubebodde Karpashalvøya, der du blant annet kan oppleve villesler. Med litt hell kan du i sommermånedelene også se skilpadder komme opp på stranden for å legge egg. Hovedstaden Nikosia eller Lefkosia er den eneste byen i Europa som fortsatt er delt i to.

Nikosia eller Lefkosia er Kypros største by og hovedstaden for den greskkypriotisk kontrollerte sørlige delen av Kypros, og for det ikke internasjonalt anerkjente tyrkiske Nord-Kypros. Byen er delt i to av den grønne linjen, med kyprostyrkerne nord for linjen og kyprosgrekerne sør for linje. Linjen består av to murer, med et slags ingenmannsland i mellom. Inne i dette ingenmannslandet vokser alt av planter fritt, noe som har gitt navn til barrieren. De få overgangene mellom de to delene voktes av FN-soldater. Her er imidlertid mange historiske severdigheter – og bruk gjerne muligheten til å gjøre en god handel i en av byens basarer