21. okt, 2020

Nøttekråke- en fugl med utrolig hukommelse

 Et spennende bekjentskap med nøttekråke hasselskogen forleden. Et kort møte for fuglen tok raskt til vingene og forsvant inn i den tette blaqndingsskogen.
Nøttekråke, Nucifraga caryocatactes er som navnet antyder en fugl i kråkefamilien. Fuglen er rundt 33 cm lang og er lett kjennelig.på mørkebrun fjærdrakt overstrødd med små hvit flekker. Det svartaktige nebbet er relativt langt og spisst, og issen og mesteparten av vingene er uflekket brunsvarte. I flukten, som er noe ustadig og flaksende, virker nøttekråka ensfarget mørk med hvitt under stjerten. Også den korte stjerten og de brede, avrundete vingene er karakteristisk.
Nøttekråka er monogam, og paret holder trolig sammen hele livet innenfor territoriet. Begge kjønn bygger et godt isolert reir av kvister, skjegglav, barkstykker, jord og strå, oftest tett inntil stammen høyt i et bartre.
Nøttekråka hamstrer mat på bakken i territoriet om sensommeren og høsten som de finner igjen senere på vinteren og som også nyttes som mat til ungene neste vår. Nøttekråkene har veldig god hukommelse. De kan grave seg ned gjennom et tykt snølag og finne et matobjekt de har gjemt unna flere måneder tidligere. Det er beregnet at de lokaliserer sine gjemmer med en treffsikkerhet på opptil 85 prosent.
Nøttekråka er ganske taus, men vår og sommer høres ofte en langtrukken, hard skurrende lyd, krrrrrreh, som gjentas i rask rekkefølge. Sangen høres sjelden og består av lavmælt kurring, ofte innblandet med kaielignende lyder som jæk og kja. Varsler med utdratte arrrr.

 Nøttekråkas lyder: Fuglelyder.net